Padurea Berdorf, trasee de escalada de la 5 la 8C+ (cotatie franceza)

De aproximativ o luna si jumatate nu am mai iesit la munte sau la escalada afara, in natura. Stand pentru o perioada in vestul Germaniei posibilitatea de a ajunge la munte foarte usor nu exista. Dupa cateva sesiuni de catarare impreuna cu prietenii in sala din Eindhoven (Olanda) si Wuperttal (Germania) am hotarat sa profitam de o duminica cu vreme buna pentru a iesi la stanca. Cautand pe internet o zona de catarare cat de cat aproape am gasit o padure langa localitatea Berdorf din Luxemburg in care se gaseau niste turnuri interesante de gresie asemanatoare turnurilor celebre din Cehia, dar ceva mai mici.

Din Bottrop pana la Berdorf sunt 250 km. Ziua era cam scurta si a trebuit sa plecam devreme ca sa avem cat mai mult timp pentru escalada. Apropiindu-ne de Luxemburg peisajul devenea tot mai atragator iar dealurile si padurile inlocuiau usor zonele industriale si intens urbanizate ale Ruhr-ului. Si chiar daca era jumatatea lui noiembrie, toamna isi mentinea inca culorile intacte….

Berdorf este un sat asezat pe niste coline si este marginit de o padure frumoasa. Am aflat ca e vorba de un parc national in care nu se plateste taxa de vizitare. Am intrat in padure si am coborat usor spre vale unde am intalnit primii bolovani de gresie. Locul arata de-a dreptul impresionant. Stancile aveau forme usor ciudate: in unele locuri erau ciuruite de multe gauri mici si alveole, in altele afisau niste fete verticale, parca slefuite. Iar culoarea lor usor rosiatica se potrivea perfect cu peisajul de toamna.

Cataratul era admis doar pe anumite stanci pe care traseele sunt marcate, usor vizibile si echipate cu ancore. Am purtat cu noi un topo al traseelor care se gaseste si in Berdorf la oficiul de informare turistica, desi nu este foarte ieftin.

Cu toate ca zona unde este admisa escalada este mica, in padure sunt amenajate foarte multe trasee cu grade de la 5 la 8C+ (cotatie franceza). Majoritatea nu depasesc 30 de metri in inaltime dar sunt si cateva care au doua sau trei lungimi de coarda. Sunt trasee surplombate sau cu tavane, trasee perfect verticale sau fete cazute. Cu alte cuvinte, este o zona aproape pentru toata lumea. Probabil pentru ca e una din putinele destinatii de escalada din zona, la Berdorf am intalnit multi cataratori din Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg si Franta si cu toate acestea nu am fost nevoiti sa stam la coada la trasee.

Pana atunci nu ma mai catarasem pe gresie iar primele trasee mi s-au parut ciudate. Le-am incercat cu putina neincredere, caci prizele pareau usor “incomode”. Dupa cateva incercari pe rute mai usoare au inceput sa-mi placa enorm prizele si aderenta stancii. Iesirea la catarat a fost excelenta iar zona m-a surprins placut.

Daca aveti drum prin partile acestea ale Europei zona merita vizitata! Padurea Berdorf merita a fi vizitata insa si pentru o perioada mai lunga, pentru catarat.