După fiecare ieșire la munte sau în natură mintea continuă să caute următoarele locuri de descoperit sau următoarele provocări de depășit. O nouă vizită pe teritoriul Statelor Unite a fost un gând mai vechi, apoi a devenit un plan și în final s-a transformat în realitate. De această data nu am mai ales Alaska ci câteva din celelalte atracții alpinistice celebre de pe acest continent (căci slavă domnului au destule).

Yosemite Valley este o perlă a naturii cunoscută în toată lumea iar pentru comunitatea alpină este un loc reprezentativ în care generații de alpiniști au impus noi standarde, au inventat noi stiluri sau au doborât recorduri. Personal cred că alpinismul este o activitate mai complexă decât urcarea unor vârfuri pe pante de zăpadă. Alpinismul este compus din mai multe ramuri iar cea căreia i-am acordat mai multă atenție în ultima vreme este cea tehnică. Și pentru că omul cât trăiește învață, escaladarea marilor pereți de stâncă din Yosemite este o etapă tehnică pentru mine din care sunt sigur că mă voi întoarce mai bogat că experiență și mai pregătit pentru alte noi provocări.

Cățărarea pe pereții de granit din Yosemite este foarte diferită față de toate traseele pe care le-am mai făcut. Traseele aici urmează predominant fisuri, diedre sau hornuri și în rest fețe căzute tehnice și cu prize mici. Asigurările de obicei lipsesc complet și este absolut necesară folosirea foartă eficientă a asigurărilor mobile. Înălțimea pereților este poate cea mai interesantă provocare: 1000 m de perete compact 🙂 … Un lucru mai greu de găsit în Europa.

Am ajuns mai repede pe teritoriul Statelor Unite decât coechipierii mei Alex Prigoană și Vasile Dumitrica, în ideea de a încerca să mă obișnuiesc în prealabil cu stilul de cățărare de aici. Am făcut o prima escală la Enchanted Rock în Texas unde am reușit să mă cațăr pe câteva trasee frumoase în ciuda căldurii infernale. Acest mic parc național este deosebit de frumos cu câteva domuri de granit care se înalță brusc deasupra terenului aproape plat al Texas-ului.

Apoi am ajuns în California și înainte de Yosemite am ales să fac o escală de 5 zile la Joshua Tree National Park.

Aici, datorită climatului arid la periferia deșertului Mojave stâncile de granit au fost erodate într-un mod deosebit, lăsând în urmă un peisaj unic de turnuri și domuri intens fisurate. Grijă mea principală a fost să-mi găsesc un partener de cățărat dar acest lucru s-a rezolvat foarte repede… nici n-am apucat să-mi montez cortul că am și fost abordat de un cățărător din zonă: hey dude, do you happen to search for a partner? Așa l-am cunoscut pe Camdon, un cățărător tipic de California, și apoi întreagă lui gașcă care mi-a ținut companie și mi-a arătat secretele zonei.

Cățărarea în Joshua Tree este superbă, este cel mai aderent granit pe care l-am întâlnit până acum. În 5 zile am reușit să mă cațăr pe trasee de boulder, de trad, pe fisuri și hornuri complicate, pe câteva trasee solo superbe și să-mi permit o zi de refacere activă cu puțină alergare prin deșert (doar 480 de calorii arse măsurate cu Garmin Fenix3) 🙂 . M-am simțit răsplătit în fiecare seară de un apus deosebit și de prezența unor vizitatori îndrăzneți – iepuri, coioți și veverițe.

De aici călătoresc spre San Francisco pentru întanirea cu Alex și Vasile și pentru aprovizionare și apoi continuăm spre obiectivul excursiei: Yosemite.