Am plecat din Munchen sperand ca vremea se va imbunatati si am continuat circuitul de escalada in zona alpina a Austriei. Ne-am mutat “tabara de baza” pe Valea Zillertal ca sa incercam trasee de escalada pe un tip de roca deosebit, pe granit.

Luni vremea a fost ploioasa asa ca ne-am petrecut timpul cautand locuri de camping si interesandu-ne despre cele mai interesante faleze de escalada. Incantati de peisajul alpin al vaii si de stancile de granit care apareau din cand in cand pe versantii abrupti ne-am continuat drumul in amonte de micul sat Ginzling. Am gasit intr-un final o parcare cu loc de camping gratuit (semnalizat la drum cu simbol de campare). Aceasta zona se numeste Kaserler Alm si este una din cele mai cautate zone pentru bouldering. Bolovanii sunt aproape de sosea si pot fi gasiti usor, chiar daca unii sunt ascunsi in padure.

Mai in amonte, la un kilometru de camping-ul nostru am gasit zona Ewige Jagdgrunde, despre care auzisem ca are multe trasee de escalada. Intr-adevar, acesti bolovani imensi iti sar in ochi chiar din drum si reprezinta probabil cea mai accesibila zona de escalada de pe intreaga vale.

Marti, printre picuri de ploaie si raze de soare am mers la una din falezele de deasupra satului Ginzling (Untere Nassewand si Bergstation). Peretii sunt foarte faini si desi nu ma asteptam, traseele sunt foarte variate, de la fisuri si diedre, la fete cu riglete mici, la surplombe cu praguri scurse si trasee scurte si lungi (intre 10 si 30 m) cu grade intre 5a si 8c. Primul contact cu stanca l-am facut pe traseul Tauche Wien gegen Sudtirol, 6b+, cu un pas ciudat pentru mine pe o fisura mica unde trebuia sa fac cheie de degete iar picioarele sa calc la aderenta. Traseul este cotat 6b+ dar eu l-am simtit mai greu, probabil si datorita stilulul cu care nu sunt obisnuit. Apoi am mai incercat si alte trasee si intr-adevar mi s-a confirmat banuiala ca aici traseele sunt cotate cam cu un grad mai putin decat suntem noi obisnuiti in Romania. Astfel, un 6c l-am simtit ca pe un 7a, pe un 7a+ m-am muncit din greu sa ii fac miscarile si n-am mai avut energie sa il leg, iar pe un 5a de “descalzire” m-am pompat serios :).

Miercuri vremea a devenit si mai rea: frig si ploaie toata ziua. N-am abandonat insa, imi place mult catararea pe granit si nu am vrut inca sa renunt. Am cautat zone cu surplombe si am ajuns la Ewige Jagdgrunde. Traseul Muttertag (7b+/7c) parcurgea un tavan, aparent cu prize mari si in totaliate uscat. M-am gandit sa mi-l aleg ca proiect si sa-l lucrez pana iese. Nici o sansa insa… nu am reusit sa leg mai mult de 2 miscari la rand. S-a dovedit mult prea greu pentru mine, toate prizele care pareau mari de jos erau scurse, multe acrosaje de calcai si miscari dinamice… pfff… concluzia: inapoi la sala :). Am incercat si trasee mai usoare, unele cu portiuni ude, dar foarte frumoase. Cateva recomandari :

Joi, ultima noastra zi pe valea Zillertal am hotarat sa incercam si putin bouldering. Sunt prea multi bolovani peste tot ca sa nu fim curiosi sa incercam cateva trasee. Am petrecut o zi diferita in zona Kaserler Alm, catarandu-ne pe bolovani si socializand cu cataratori din Polonia, Tara Bascilor si Austria.

Azi ne continuam circuitul spre o alta destinatie renumita pentru escalada. Pe curand!