Timpul trece si ”dorul de tara” ne atrage spre est. Slovenia insa a mai pastrat o destinatie pentru noi. Intre dealurile impadurite din apropierea orasulului Lasko (unde se face berea cu acelasi nume) se afla o alta mare faleza amenajata cu multe trasee pentru escalada.

Dupa o zi de pauza in care ne-am transformat in turisti si am vizitat Lublijana am ajuns in zona Kotecnik si am campat la ferma Tratnik. Totul era foarte familiar, parca eram in Apuseni, pe langa o gospodarie cu animale, livezi de pomi fructiferi si utilaje de prelucrare a lemnului dar si cu gazde la fel de primitoare si bine dispuse. N-ai spune ca aici poti gasi o zona de catarare, tot ce se vedea in jur era doar padure. Am descoperit traseele de escalada, frumos ascunse la umbra copacilor ce se insirau pe cateva faleze destul de lungi.

La ferma Tratnik

Catararea a fost foarte faina in astfel de conditii, la umbra, si in adierea usoara a vantului… cred ca este o faleza placuta pentru perioada verii.

Cate ceva despre trasee… hmm. Pai, in primul rand falezele nu ni s-au parut asa de spectaculoase ca cele de la Osp sau Arco, iar traseele sunt mai scurte. Cu toate acestea stanca este de buna calitate, nu am prea gasit trasee cu prize slefuite. Traseele sunt si aici variate, gasesti si multe de fata dar si surplombe. Tot ce este surpombant este si destul de dificil, cu prize mai mici, mai distantate si cu miscari mai putin usor de descifrat spre deosebire de ce intalnisem pana atunci.

Pentru ca ma simteam destul de obosit dupa aproape 3 saptamani de catarat m-am hotarat sa-mi aleg aici doar trasee care mi-au placut cum arata. Am nimerit unele chiar foarte frumoase si destul ”hotarate” ( Hudicev Smeh 7a , Sveta Eva 7a+ si altele) pentru care am reusit sa-mi consum toata energia ramasa. Apoi, in cautarea unui sector mai usor am gasit si cireasa de pe tort. Traseul Pomaranca (6c) mi s-a parut ca merita sa-l pastrez ca ultim traseu al circuitului si bine am facut. A fost un deliciu :).

Am petrecut la Kotecnik doua zile linistite de catarat si in a treia zi am pornit ”lungul” drum spre casa, care nu a fost de fapt atat de lung pe cat ne asteptam. Am pornit din Kotecnik la ora 12 si dupa aproximativ 10 ore de condus lejer am ajuns la Cluj. Acum, ca stau sa ma gandesc as mai putea reveni aici in cateva weekend-uri prelungite, cand o sa am pofta sa mai schimb pesajul de la falezele des frecventate de pe langa casa.

Circuitul de escalada s-a incheiat pentru anul acesta cu aproximativ 60 de trasee faine pe care le-am parcurs in 7 destinatii distincte de escalada. Deja am idei pentru un nou circuit pentru anul viitor. Cineva interesat? 🙂