Foto (c) Alex Sava | Photography

Am ajuns seara trecuta in Huaraz dupa un drum obositor. Primul contact cu Peru a fost un pic socant. In Lima traficul infernal, claxoane, aglomeratia, cladirile multe neterminate, dezordinea si dezorganizarea ne-au dat repede de inteles ca suntem intr-o tara din lumea a treia.

Cu cat ne departam mai mult de zona urbana Peru incepe sa-si arate frumusetiile, sa fie mai interesant. In zona litorala, domina un desert pe care nu prea creste nimic. Cu cresterea altitudinii apare si vegetatia care devine chiar bogata si interesanta la peste 2000 m.

In drum spre Huaraz am trecut Cordillera Negra peste pasul Conococha la altitudinea de 4100 m. Acolo am vazut prima data muntii Cordillierei Blanca si Huayhuas. Varfuri si creste foarte salbatice domina orizontul, acoperite de un alb care contrasteaza puternic cu maroul platourilor din apropiere. Din pas izovarste si curge spre nord Rio Santa, raul care desparte cele doua cordiliere.

Si in Huaraz e agitatie mare, dar parca oamenii sunt mai placuti, mai prietenosi decat in Lima. Toti incearca sa-ti vanda ceva, sa te faca sa intelegi ca ai neovie de produsele lor. Astazi am avut norocul sa prindem o “fiesta” universitara la care multi absolventi de facultate s-au imbracat in costume traditionale si au dansat pe strada. Un spectacol interesant.

Planul este ca maine sa incepem aclimatizarea cu o plimbare scurta pana in 4000 m. Vineri pornim spre tabara de baza Ishinca cu planul sa urcam varful cu acelasi nume. Apoi va urma Varful Tocclaraju, cu plecare din aceiasi tabara de baza. Vremea este buna, speram sa fie asa cat mai mult timp.

Salutari din Huaraz!

Mihnea, Alex, Claudiu si Alex S.

Huaraz, 14 iunie 2012