Cheile Bicazului, The Lizard 280m, 7 lc, 7+ impus și A1 (pentru noi)

In 20 iulie am parcurs in echipa Alex Prigoana – Mihnea Prundeanu traseul ‘The Lizard” in Piatra Bardosului (Cheile Bicazului), singura linie de spituri din acest perete cu multa istorie pentru alpinismul romanesc. Traseul masoara 280m, are 7 lc, 7+ impus si A1 (pentru noi). Ca nota generala, este un traseu bine asigurat dar cu unele probleme, cea mai importanta fiind pericolul constant de a da pietre jos peste spectatori sau peste tarabe (in special in lungimea 6). Doua lungimi sunt comune cu traseul Armata iar una cu Santinela. Imi imaginez usor cum nu toata lumea a fost de acord cu o linie de spituri peste aceste trasee vechi! Am gasit foarte putine informatii despre traseu, cred ca este destul de rar parcurs.

Am folosit schita lui Vlad Condratov dar numerele date acolo pentru lungimile de coarda nu corespund. Dupa mine corect ar fi lc 1 – 40m; lc 2 – 25m (Armata), lc 3 – 50m, lc 4 – 50m (Santinela), lc 5 – 15m (Armata), lc 6 – 50m, lc 7 – 50m.

Am reusit sa parcurgem liber doar primele trei lungimi, foarte frumoase si curate! Urmatoarele au devenit din ce in ce mai murdare si pe alocuri destul de prost asigurate, cu distante mari intre spituri. O prima descriere:

lc1 7+/8- (7- impus) 40 m: ridicari pe fete cazute, apoi surplomba (cu pasul de 8-), apoi diedru usor. Regruparea este spre stanga, dupa regruparea din traseul Armata. Atentie la spectatori!

lc2 7+ (7 impus)  25 m: porneste descendent dreapta (se descatara ultimii metri din lc1), ridicare pe o brina (prost asigurat) apoi fisura frumoasa;

lc3 7-/7 (6 impus) 50 m:  cea mai frumoasa lungime, diedru clar de 30m, surplombat in partea superioara apoi oblic stinga pe fete de iarba;

lc4 ? (6 impus) 50 m: lungime murdara, urmareste lc3 din Santinela si regrupeaza in Armata;

lc5 ? (5+ impus) 15 m: traverseu artificial dreapta cu trei rinduri de asigurari, pitoane, spituri vechi si spituri noi. Regrupare extrem de incomoda la final dar expunerea merita!

lc6 ? (7+ impus) 50 m: cea mai riscanta lungime (pericol de dat pietre jos). Urmareste linia de pitoane din Armata pentru 15 m apoi traverseaza stinga deasupra tavanului. Spiturile sunt indepartate iar stinca este murdara cu licheni.

lc7 ? (7+ impus) 50m: lungime cu pasi de catarare frumosi, pe stanca curata. Porneste in sus dupa pitoanele din Santinela. Acolo unde Santinela face stinga deasupra tavanului 3, The Lizard continua in sus inca 10 m, apoi urmeaza stinga, un diedru frumos (7+), apoi dreapta, apoi drept in sus din nou. Atentie la asigurari, lungimea este destul de intortocheata si sustinuta pana in ultimii metri!

Nu stiu daca sa va recomand acest traseu, merita pentru primele 3 lungimi. Daca doriti sa parcurgeti in conditii de (relativa) siguranta un traseu in Piatra Bardosului, aceasta ramane pe departe cea mai buna optiune!

(c)Text Alex Prigoana.